Wil je als zorgverzekeraar je verzekerden voorzien van een eenvoudige, maar bewezen manier om bij lichte fysio gerelateerde klachten zelf aan de slag te gaan? Dit kan met behulp van de Fysio zelfcheck! Een app voor zowel Android als IOS en voor mobiel en tablet.
Je begint met een controle vooraf of de app geschikt voor je is of dat je toch een fysiotherapeut moet bezoeken. Mocht je zelf aan de slag kunnen, dan krijg je voor de betreffende klachten een e-health oefenprogramma op maat. Elke week in verschillende sessies met oefeningen aan de slag om van je klachten af te komen op een onderbouwde wijze en ondersteund door specialisten.
Op dit moment zitten er 18 verschillende klachtengebieden in de Fysio zelfcheck.
Uiteraard zitten hier de bekende grootgebruikers in zoals lage rug, nek en schouders. Dit en de meeste andere programma’s zijn 4 weken in totaal. Hiernaast hebben we ook een aantal pees gerelateerde programma’s die bijvoorbeeld 12 weken deuren.
Als laatste hebben we ervoor gekozen om ook Covid herstel en Artrose toe te voegen. Deze zijn wat breder opgezet, met daarbij ook veel informatie en vlogs.
We verwachten de komende maanden dit aantal nog uit te breiden waar we uiteraard kijken naar de praktische toepasbaarheid van een digitaal programma op de betreffende klachten.
De oorsprong van de Fysio zelfcheck komt weg uit een samenwerking met de zorgverzekeraar Menzis. Via een gezamenlijk project is de Fysio zelfcheck ontwikkeld en uiteindelijk zijn de laatste rechten eind 2022 van Menzis overgedragen aan Fysio zelfcheck B.V.
Maar wat was nou de aanleiding? De vraag was, ‘we zouden graag de mensen goed willen informeren bij twijfel op de keuze wat te doen bij mijn lichte klachten’. Of nog beter gezegd volgens Jordi Hartemink (Menzis): “hoe voorkomen dat mensen naar dokter Google gaan” dit met alle mogelijke gevolgen van dien. Vanuit dit vertrekpunt zijn we gaan werken aan een gratis zelfcheck met daarachter een mogelijkheid tot het volgen van een e-health programma op een specifiek klachtengebied. Dit alles gekoppeld aan een van de uitgangspunten in het IZA, gebruikt e-health waar het kan!
Dit alles heeft geresulteerd in een app voor mobiel als tablet en voor Android/IOS. Makkelijk en gratis te downloaden!
Eind 2021 is de huidige versie van de Fysio zelfcheck live gegaan. Hiervoor is er 1 jaar gewerkt met onze eerste versie en in pilotvorm ook bij Menzis. Dit betekend dat we 3 jaren aan data en ervaringen hebben verzameld en dit is grotendeels ook al toegepast in de huidige versie van de Fysio zelfcheck. Hier achter zit nog het plan om diverse zaken nog op te pakken en te verbeteren. Dit alles is uiteraard een continu proces van doorontwikkeling.
Naast dit alles willen wij up-to-date zijn in onze content en informatie. Dit betekend dat wij periodiek met de experts van de verschillende klachtengebieden zitten om te kijken of we nog voldoen aan de richtlijnen en/of er nog zaken zijn die we kunnen verbeteren of aanpassen.
Voordat we naar de harde cijfers gaan, is er nog een aspect wat we graag willen benoemen namelijk: Gezondheidsvaardigheden! Tijdens het samenstellen van de vragenlijst en het programma, zorgen we ervoor dat uitleg en omschrijving past bij de gebruiker. Dit betekend vaak samen met de specialisten afstemmen om een zo’n helder en begrijpelijk mogelijke vlog en informatie op te nemen.
We kunnen en mogen inmiddels ook al mooie cijfers laten zien op het herstel per klachtengebied/regio, dit gebaseerd op de pijnschaal (VAS) vraag die we op verschillende momenten uitvragen. In de afbeelding hiernaast een overzicht van 4 veel voorkomende gebieden. In alle gevallen dus een een mooie afname die vergelijkbaar is met het verloop in fysio praktijken.
Uiteraard hebben we op alle gebieden deze waarden die we graag in een overleg met jullie delen. Inzicht in welke programma’s hoeveel gebruikt worden, VAS verloop over deze programma’s etc.
Naast dit alles hebben we inmiddels een 45k+ downloads over de tijd op Android en IOS. Hierin zitten ook mensen die alleen de vragenlijst doorlopen hebben en het advies krijgen om wel naar een specialist zoals fysiotherapeut te gaan.
Mocht je door dit alles nou denken, dit kan ook ons ook helpen in een breder aanbod. Laat dan vooral via het contactformulier je gegevens achter en wij nemen contact op om een afspraak te maken.